sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Tavis

Eilisellä kirppiskierroksella puolison kanssa törmäsin erääseen tavalliseen 19-vuotiaaseen amerikkalaistyttöön. Ressukka oli päätynyt Konttiin muutaman Fashionista ystävättärensä kanssa.

 
Tosiaan olen viisi euroa kustantaneen Lammilyn - tavallisen muotinuken hämmentynyt omistaja.

Tyttö oli niin hyvässä kunnossa selvästi leikittyihin kanssa sisariinsa nähden, että 
A) hän on keräilijällä ollut hyllyssä tai 
B) tavallinen muotinukke ei nyt ole ihan uponnut kohderyhmään.


Tosin eihän Lammilyn kohderyhmä ole lapset vaan vanhemmat, jotka haluavat lisää leimoja "täydellinen vanhempi"-passiinsa.


Nickolay Lamm suunnitteli Lammilyn  keskiverto amerikkalaistytön mitoilla. Barbie ei ole koskaan saanut minua vertailemaan kroppaani muotinukkeen, mutta Lammilyn kohdalla aloin heti prosessoida asiaa, vaikka olen aikuinen. Taikasana on se "tavallinen". 

Lammily tyrkyttää vain uutta kauneusihannetta, jopa melkoisen alleviivatusti. Lammilyn motto on Average is beautiful (Keskiarvo on kaunista).  Mutta kuinka moni kuuluu tuohon "keskiarvoon"? Miksi siihen pitäisi kuulua? Minä ainakin huolestuisin jos lapsi kertoisi haaveilevansa olevansa isona "tavallinen".

Kukaan ei ole "tavallinen". Yleensäkin oman mielenterveyden kannalta on hyvä tuntea itsensä erityiseksi jollain tavalla. Lapsen itsetunnolle tekee hyvää kehua hänen ainutlaatuisuuttaan. Miksi hänen esikuvakseen valmistetun nuken motto on sitten tavallisuus? 


 Monster High nuket korostavat, että erilaisuus on kaunista. Eikö tuo motto olisi sopinut Lammilylle? Jos nukkea olisi lähdetty markkinoimaan tuon ajatuksen kautta, ainakaan oma suhtautumiseni ei olisi näin negatiivinen. Missä on punkkari tai jalkaproteesin saanut Lammily? Lammilylle löytyy tarra-arkki jolla voi lisätä nukelleen selluliittia tai viiltely arpia... nuo tuntuvat olevan ainoat tarrat jotka media muistaa mainita otsikoissaan. Arkilla on myös pari tatuointia, punastus-ja aknetarroja. Idea tarra-arkista, jolla nukkensa saa tuunata on minusta hyvä ja varmasti lapsia innostava, mutta tarrojen valikoima hämmentää. Onko parempi että lapsi leikkii nukella jolla on viiltely arpia kuin Barbiella?


Lammily pitää muodista, mutta ainakin nykyinen verkkokaupan valikoima on aika kaukana edes siitä keskiarvo 19-vuotiaan garderobista. Vaatteet voisivat imarrella nuken vartaloa ja tuoda esiin hyviä puolia. Sen sijaan vaatteet saavat Lamilly paran näyttämään kaksi kertaa niin vanhalta kuin on. Lammilylla voisi olla prinsessamekko, ratsastus-asu, ammatti asuja... Minusta lelujen pitäisi antaa lasten mielikuvitukselle tilaa ja innostaa haaveilemaan.
"Kultaseni sinä et tule koskaan saavuttamaan elämässäsi mitään erityistä,
sinä olet aivan tavallinen."
***


Olen aina pitänyt Barbien motosta We Girls Can Do Anything!  Barbie voi olla poliisi tai astronautti. Prinsessa tai lääkäri. Barbien keho ei ole tavoiteltavissa oleva, mutta keho ei ole nuken pääpointti. Ainakaan yhdellekään lapselle, jos oma kehonkuva ei ole horjunut esimerkiksi vanhempien puristellessa mahojaan ruokapöydässä voivotellen. Ainakaan minulla ei tullut mieleenkään pohtia lapsena Barbie kehoa tai haaveilla, että "aikuisena mä näytän tältä".

 Barbie on nukke - lelu - mielikuvitushahmo. Leikin lapsena myös My Little Poneilla, mutta en ole haaveillut muuttuvani poniksi tai kun leikin Bionicleilla en halunnut olla aseistettu robotti. Veljistäni ei tullut bodareita Turtleseilla ja Action Maneilla. Kummityttöni ei halua olla Little Pet Shop eläin isona (hän nauroi kun kysyin). Leikin hänen kanssaan poneilla, jotka olivat murtovarkaita. Jos hänestä tulee ammattimainen timanttivaras, niin se oli varmaankin sitten minun syytäni. Tässä tapauksessa haluan 10% saaliista ja unelmatalon Malibusta.


 Kaupassa minuun vetosivat lapsena omasta mielestäni erityisennäköiset nuket. Yhdellä osto syy oli otsatukka, toisella vihreä haalari, kolmannella tumma ihonväri. Omalla kohdallani inhosin otsatukkaa, en pitänyt haalareita ja en haaveillut edes rusketuksesta. Lammily olisi voinut vedota minuun pienenä asiakkaana erilaisuudellaan eikä "tavallisuudellaan". Villi kampaus, asu tai ammatti. Olisin ollut myyty.

 Barbie syntyi lasten tarpeesta leikkiä aikuisella nukella. Lammily syntyi aikuisten tarpeesta olla hyviä vanhempia. Hyvä vanhemmuus ei kuitenkaan ole kiinni leluista, vaan vaikkapa siitä, että vanhempi leikkii niillä leluilla lasten kanssa.


  

Minusta Lammily on kaunis nukke (enkä siis hankkinut sitä vain päästäkseni paasaamaan.) Odotan mielenkiinnolla mahdollisesti tulevaa miesnukkea  ja kiinnostaisi toki tuo tummaihoinenkin neiti. Nuket kaipaavat stailausta, koska minä ainakin haluan, että Lammilyni saa olla erityinen ^_^  Nukkena Lammilyssa ei ole vikaa, mutta tapa jolla sitä markkinoidaan on arveluttava. En vain pidä "tavallisuuden" tyrkyttämisestä ja ihannoinnista. Sitä kukaan ei voi saavuttaa.

 P.S. Farkkuasu on Lammilyn alkuperäinen ja tämä vaaleanpunainen hattara pikastailaukseni tuotosta.


4 kommenttia:

 1. Jännä tämä Lammily nuken taustaidea, sillä asiahan on oikeasti juuri niin kuin kirjoitit: ei lapset katso nukkejen vartaloa niin kuin me aikuiset. Ja kyllähän sitä nyt epätavallinen saa olla! :'D Mutta ei herran jestas, viiltely-tarroja!? O_O;

  Nättihän tuo nukke on kyllä ja ihana tuo vaaleanpunainen hattara ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ensimmäisen kerran kuulin nukesta kun siihen haettiin rahoitusta niin ajatus puistatti. Jos alleviivataan millainen tavallinen on niin se tuskin lisää lasten suvaitsevaisuutta toisiaan kohtaan. Toivottavasti keskittyvät jatkossa vaan siihen kuinka saisivat lapsetkin näistä innostumaan ^_^

   Nätit kasvot on neidillä ja nivelet nyt aina on kiva juttu. Tosin tälle taviksellekin on muottiin jo valetut alushousut -_- Ai että vihaan niitä

   Poista
 2. Minusta tämä Lammily on söpö kiva että hankit sen! :) Minua käy Lammily vähän sääliksi kun kaikki tuntuvat sitä bähän karsastavan.

  Sinänsä kyllä ymmärrän närän Lammilyyn, koska minuakin ärsyttää se että halutaan tarjota lapsille "tylsä ja turvallinen" vaihtoehto. Mutta toisaalta minusta Lammily on johtanut ihan hyvään kehitykseen jos se sai osaltaan Mattelin kehittämään niitä erivartaloisia barbieita. Tosin niitäkin näkisi mielellään kaupan hyllyssä eikä vain erikseen tilattavina versioina. Näissä eri vartaloisissa barbieissa muuten yllätyin että se "rehevämpi" nukke oli ainakin omaan silmään todella kaunis ja kiinnostavampi kuin "tavallinen" barbie.

  Onhan se kyllä totta että leikkikalut tarjoavat lapsille varsin yksipuolisia kauneusihanteita. Vaikka periaatteessa lapsi ei ajattelisi että nukke on kaunis kun se on hoikka ja pitkäsäärinen niin silti mielestäni tällainen "kuvasto" leluissa opettaa sanattomasti sen standardin millainen länsimainen kauneusihanne on. En silti ole mikään kukkahattutäti ja minusta on älytöntä mistä kaikesta barbieita on syytetty. Mutta silti olisi kivampi nähdä normaalivartaloisia tai erivartaloisia nukkeja kauppojen hyllyillä.

  Olen samaa mieltä että Lammilyn suhteen tämä idea olisi ollut toimivampi jos se olisi "viety loppuun asti". Tavallisuuden hyväksyminen on minusta ihan hyvä ajatus mutta Lammilyn suunnittelussa ei ole oikein otettu huomioon että on erilaisia tapoja olla tavallinen. ;) nimenomaan tavallinen punkkariLammily proteesilla olisi ollut hieno juttu. Tai että nukke olisi ollut muokattavampi... tosin pienellä startteriyrityksellä ei välttämättä ole niin paljon rahaa tuotekehitykseen.

  Minusta Lammilyssä on ihan hyvä ajatus taustalla mutta se on kääntynyt vähän ikävästi siihen että yritetään ahtaa kaikkia samaan muottiin. Siten se toimii itseasiassa samalla tavoin kuin kritisoimansa kauneusihanteetkin...

  Tämä on tosi mielenkiintoinen keskustelunaihe kyllä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä tosi nätti neiti ja tyksin kropasta kovasti. Se tässä ärsytti, että korostettiin niin paljon sitä tavallisuutta ja täydellistä roolimallia. Tämä on vaan kuitenkin yksi vaihtoehto vain. Mutta toisaalta kun ajattelee Amerikkalaista markkinointia niin siihen yleensä kuuluu kilpailijan eli tässä tapauksessa Barbien täydellinen lyttääminen ja miltei demonisointi. Todennäköisesti tämä särähtää eniten juuri vähän vähemmän agressiivista mainontaa harrastavien maiden ihmisiin, kuten minuun.

   Lähinnä tässä homma menee lapsen kannalta persiilleen jos vanhemmat koittavat tällä nukella "ulkoistaa" lapsen oman minäkuvan kehittämisen. Tällätavalla mainostettuna siinä on hieman sitä piirrettä. Mutta jospa vanhemmilta löytyy sen verran medialukutaitoa. Ja ikävä kyllä jos nuken varassa on lapsen kehonkuva niin ei taida apu Lammilysta löytyä.

   Mattelille nämä uudet vartalot näyttävät olevan kokeiluasteen bisnes vielä. Siksi ei minkäänlaisia nivellytyksiä, että tuotanto olisi halpaa. Vähän skeptisesti suhtaudun tuleeko nuo myymään, kun tuntuu että ne on tehty vain ajatukselka "saitte mitä halusitte.". Markkinointi kikka vain. Mutta jospa nuo menisivät kaupaksi, niin voisi tulla niitä laadukkaampiakin ^_^ Ja noilla on tosi ihania ja jokaisen vartalon parhaita puolia esiin tuovia vaatteita.

   Kaikesta kritisoinnistani huolimatta ihailen kuinka tämä Lammily yritys lähti toimimaan. Ilman provosoivaa mainontaa se tuskin olisi onnistunut. Toivottavasti jatkavat Lammily perheen kehitystä ja ainakin minä seuraan mielenkiinnolla. Mitä nyt välillä jurpatan, kyn ärsyttää XD Odotan sitä miehekettä kyllä kovasti <3 Ja hitsi jos julkaisevat prinsessa Lammilyn niin haluan sen.

   Poista